MEE BAKSO ‘SPESIAL’
Bahan-bahan ( 7-8 org )
- Mee atau Mee Hoon 1 bungkus
- Taugeh
- Kobis dihiris halus
- Juga boleh digunakan sawi..
UTK BEBOLA
- 400 gm daging cincang
- 2 biji bawang merah diracik halus
- 2 biji bawang putih diracik halus
- 2 sb telur (1/2 biji)
- 1 sk tepung ubi / tepung jagung
- sedikit serbuk lada sulah dan garam
UTK KUAH
- 3 biji bawang merah dihiris
- * 3 ulas bawang putih
- *1/2 inci halia
- *1sk lada sulah biji
- 1 batang serai diketuk
- 1 sb pati daging / pati ayam
- sedikit serbuk lada sulah
- garam dan perasa
- Kalau nak ditambah ayam, daging atau telurrebus pun ok juga...dong
Cara-cara membuatnya:
1. Tumbuk bahan bertanda *.
2. Panaskan minyak, tumis bawang merah hingga kekuningan.
3. Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau.
4. Masukkan sekali serai.
5. Masukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam dan perasa.
UT UTK BEBOLA:
1. Sementara menunggu kuah mendidih, gaul semua bahan utk membuat bebola daging. Bentukkan bulat mengikut saiz yg kita suka. Siap membentuk, masukkan kedalam kuah tadi, biar mendidih. Kuah siap apabila bebola tadi timbul. Siap kuah dan bebola
2. Rendam bee hoon dan celur, kemudian tapis. Hidang bee hoon dengan taugeh dan kobis. Tuang kuah dengan bebola. Boleh juga guna mee lain.
3. Biasanya di indonesia.. bakso dihidang dengan cili padi yang ditumbuk berasingan dengan kicap... Kicap yg sering diguna kicap ABC..
0 comments:
Post a Comment