Nasi Kerabu Lambaian Kaabah
Bahan-bahan:
Nasi
4 cawan beras
1 sudu kecil garam
4 1/2 cawan air - macam masak nasi biasa..
2-3 titik pewarna biru
Sambal Tumis
5-10 biji lada kering @ 5 sudu cili boh
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1cm halia
1cm kunyit/ 1 sk serbuk kunyit
200ml/ 1/2 tin santan pekat
2 btg serai
2 keping asam gelugur
2 sudu besar budu / 3 sudu besar sos ikan
garam dan gula melaka
Sambal ikan
1 ekor ikan kembung- saiz besar
1 cawan kelapa kering/ kelapa parut
2 ulas bawang putih
1/3 biji bawang besar (4-5 biji bawang merah)
1 batang serai
1cm halia
Kerabu
kubis
timun
taugeh
daun kesum
Bahan Lain (mengikut selera anda) :
solok lada
telur asin
bawang jeruk
daging bakar
keropok keeping
ikan goreng bersalut tepung
ayam goreng rempah
Cara-cara membuatnya:
Sediakan sambal tumis
Blend lada kering, bawang, kunyit dan halia sehingga lumat.
Panaskan minyak(kena banyak siket), tumis semua bahan blend tadi
sehingga pecah minyak
Masak nasi
Cucikan beras dan masukkan semua bahan utk masak nasi yang lain.
Masaklah seperti masak nasi biasa.
Cara sedia sambal kelapa ikan
Bersih ikan dan bakar. Sementara tu bolehlah goreng kelapa
Goreng kelapa tanpa minyak dengan api kecil sehingga jadi perang.
Kalau kelapa parut ni kasar, bolehlah ditumbuk sekejap ketika kelapa
masih panas-panas.
Asingkan isi ikan dengan tulang. Tumbuk isi ikan untuk kelihatan halus.
Tumbuk pula bawang dan serai, sehingga lumat. Kalau guna food processor
masukkan bawang dan isi ikan sekali gus ke dalam food processor .
Campur sekali ikan dan bawang, goreng tanpa minyak sehingga agak garing.
Campurkan ikan dengan kelapa goreng tadi. Masukkan garam dan gula.
Gaul hingga sebati.
Kerabu
Hiris semua sayur dan gaul ratakan.
Bila nak makan tu, ambik sikit semua bahan dan letak ke dalam nasi. Boleh juga dimakan dengan bahan lain tu.. lagi sedap
P/S : Resepi khas buat jemaah2 haji dan blogger2 sekalian...Cuba tau.
0 comments:
Post a Comment