RSS

RM100 dan Nilai Harga Diri


RM 100.00 DAN HARGA DIRI

Ini ada satu kisah yang boleh kita jadikan panduan. Ia berlaku ketika satu sesi motivasi. Sebelum memulakan seminar, Prof. Ibrahim mengeluarkan duit RM100 dari dompetnya. Kemudian wang itu ditayangkan kepada 50 orang pesertanya. “Siapa nak duit ni?”, Tanya Prof. Ibrahim. Semua peserta mengangkat tangan. “Saya akan berikan duit ni kepada salah seorang daripada kamu, tapi izinkan saya membuat sesuatu dahulu”.
Prof. Ibrahim meramas-ramas duit itu hingga renyuk. Kemudian dia menunjukkan duit yang sudah renyuk itu dan bertanya:”Ada sesiapa yang nak duit ini lagi?”. Hampir semua pelajarnya mengangkat tangan. Prof. Ibrahim mengangguk dan mencebik bibir. “Ok, apa kata kalau saya buat macam ni?”. Duit RM100 itu dicampakkan dan ditenyeh-tenyeh dengan kasutnya.

Prof. Ibrahim memungutnya semula lalu diletakkan diatas meja. Wang kertas itu bukan sahaja renyuk tetapi juga kotor. “Sekarang siapa yang nak duit ni?”, Tanya Prof Ibrahim. Selesai dia bertanya, lebih separuh daripada jumlah pelajarnya masih mengangkat tangan. “Haa... apa yang boleh kita kutip daripada peristiwa itu tadi?”, Tanya Prof. Ibrahim. Pesertanya hanya diam, dan sesetengahnya hanya menggelengkan kepala.
Mereka masih tidak dapat menangkap apa yang cuba disampaikan oleh Prof. Ibrahim. “Walau apapun yang saya lakukan pada duit ni, kamu tetap mahukannya. Betul tak? Kamu tahu kenapa? Kerana nilainya tak berubah walaupun dipijak dan ditenyeh dengan kasut. Rm100 tetap RM100 walaupun sepuluh kali dipijak,” kata Prof. Ibrahim. Semua peserta yang mendengar kata-katanya hanya tersenyum.
Prof. Ibrahim mengaitkan peristiwa itu dengan kehidupan seharian. Sering kali didalam hidup, setiap orang akan merasai kejatuhan, hati hancur ataupun dihina. Hinggakan suatu ketika kita akan mersa diri kita tidak berguna langsung. “Tapi walau apapun yang telah terjadi, ataupun yang akan terjadi,anda tidak akan hilang harga diri. Bersih atau kotor, renyuk atau licin, anda tetap berharga terutama pada mereka yang disayangi. Harga diri kita bukan datang daripada apa yang kita lakukan atau siapa yang kita kenal tapi siapa sebenarnya kita...”jelas Prof. Ibrahim.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment