
- 1 ekor ikan patin/tenggiri (atau apa2 ikan, ikut selera)
- 4 ulas bawang merah-ditumbuk
- 3 ulas bawang putih-ditumbuk
- 2cm kunyit hidup-ditumbuk
- 1 btg serai dititik
- 3 btg daun kesum
- 1 bunga kantan-dibelah dua
- 1/2 mangkuk kecil air asam jawa
- 3-4 sudu besar cili kering yg dimesin
- 1 1/2 mangkuk kecil air biasa
- garam dan gula (ikut rasa)
- minyak masak
- sedikit belacan (optional)

1. Panaskan minyak, masukkan serai, cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan. Tumis hingga naik bau.
2. Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
3. Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air. Biar mendidih.
4. Masukkan ikan, garam dan gula. Biar hingga masaknya ikan dan boleh lah dihidangkan.

3 comments:
sy suka sgt mkn asam pedas..:)
kalu gitu..Arra Ahmad cuba la wat guna resepi ni...terbaekk di erra
wah...nti ct nk cubaaaa! nmpk sedp tuuuuu
Post a Comment