Wordless Wednesday #6
Hot Recipes 21: MEE BAKSO SPESIAL DARI INDONESIA...
Posted by
Erra Collections
|
MEE BAKSO ‘SPESIAL’

- Mee atau Mee Hoon 1 bungkus
- Taugeh
- Kobis dihiris halus
- Juga boleh digunakan sawi..

- 400 gm daging cincang
- 2 biji bawang merah diracik halus
- 2 biji bawang putih diracik halus
- 2 sb telur (1/2 biji)
- 1 sk tepung ubi / tepung jagung
- sedikit serbuk lada sulah dan garam

- 3 biji bawang merah dihiris
- * 3 ulas bawang putih
- *1/2 inci halia
- *1sk lada sulah biji
- 1 batang serai diketuk
- 1 sb pati daging / pati ayam
- sedikit serbuk lada sulah
- garam dan perasa
- Kalau nak ditambah ayam, daging atau telurrebus pun ok juga...dong


1. Tumbuk bahan bertanda *.
2. Panaskan minyak, tumis bawang merah hingga kekuningan.
3. Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau.
4. Masukkan sekali serai.
5. Masukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam dan perasa.
UT
UTK BEBOLA:

1. Sementara menunggu kuah mendidih, gaul semua bahan utk membuat bebola daging. Bentukkan bulat mengikut saiz yg kita suka. Siap membentuk, masukkan kedalam kuah tadi, biar mendidih. Kuah siap apabila bebola tadi timbul. Siap kuah dan bebola
2. Rendam bee hoon dan celur, kemudian tapis. Hidang bee hoon dengan taugeh dan kobis. Tuang kuah dengan bebola. Boleh juga guna mee lain.
3. Biasanya di indonesia.. bakso dihidang dengan cili padi yang ditumbuk berasingan dengan kicap... Kicap yg sering diguna kicap ABC..
Hot Recipes 20: KUIH PAU SIMPLE
Posted by
Erra Collections
|

- 500 gram tepung gandum
- 3 sudu besar gula
- 6 sudu besar minyak masak
- 1/2 peket mauripan instant yeast
- 1 sudu teh garam
- air secukupnya

- Satukan tepung,gula,garam,minyak dan mauripan dalam bekas.
- Gaul bahan tadi sebati.
- Uli campuran bahan - bahan tadi dengan air,sedikit demi sedikit sehinga tidak melekit.
- Biarkan doh tadi naik selama 10 minit atau dua kali dari saiz asal.
- Buat doh yang lebih kecil untuk diisi dengan inti.
- (Pastikan saiznya kecil kerana bila dikukus nanti akan jadi lebih besar lagi.).
- Leperkan dan isikan dengan sebarang inti kesukaan anda. (disini
- Saya guna inti kacang merah,buat sendiri).
- Panaskan periuk untuk mengukus. Masukkan pau yang telah siap tadi sewaktu air dalam periuk sedang mendidih. Kukus selama 15 minit atau sehingga masak.
- Pau ni sesui juga untuk digoreng.


Hot Recipes 19: AISKRIM GORENG..
Posted by
Erra Collections
|


- 10 keping roti
- 5 scope aiskrim (apa2 perisa)
- Plastik wraping ( untuk balut roti)
- Minyak untuk menggoreng

- Lembabkan roti dengan air ( just spraykan roti tu ).
- Skopkan aiskrim ke atas roti.
- Tutupkan aiskrim dgn sekeping roti lagi.
- Tekan acuan telur yang bulat tu supaya roti terputus.
- Pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar.
- Balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam frezeer selama semalaman.
- Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan.
- Segera diangkat bagi mengelakkan aiskrim mencair.
SeLamaT MenCuba



Petua Nenekku... Masakan Sotong
Posted by
Erra Collections
|
Petua Masakan Sotong
Sotong adalah sejenis makanan laut yang enak di makan samaada goreng ataupun masak lemak dan sambal. Kebiasaannya sotong akan menjadi kejut ketika di masak dan bagi mengelakkan masalah ini, rendam sotong ke dalam air bercampur cuka selama dua minit. Hasilnya sotong yang di masak akan tampak segar.
Subscribe to:
Posts (Atom)