RSS

Hot Recipes 26: IKAN TALAPIA MASAK LEMAK CILI API 2-1




IKAN TALAPIA MASAK LEMAK CILI API 2-1

*Ikan warna merah dan hitam dan kuah warna kuning simbol bendera N.Sembilan
*2-1 simbol kemenangan N.Sembilan Juara Piala Malaysia 2011

BAHAN-BAHAN :


·         2 Ekor ikan Tilapia merah dan hitam saiz sederhana 
     (goreng dahulu dengan garam & kunyit. Boleh letak
     lada hitam kalau nak kurangkan hanyir)
·         3 Ulas Bawang merah
·        3 ulas bawang putih
·         7 biji cili padi
·         1 batang serai di titik
·         2 cm halia di titik(tumbuk/blender dahulu bawang
     merah, bawang putih dan cili)
·         100 ml Santan / susu segar
          (Serbuk kunyit sikit untuk warna) 



CARA MEMBUATNYA :

1.   Tumis bahan2 yang telah di tumbuk/blender tadi. Biarkan sampai kuning atau naik bau.
2.   Masukkan halia dan serai dan tumis lagi sampai bau serai then masukkan ikan.
3.   Last sekali masukkan santan. Biar sampai santan tu pecah minyak pon takpe. Kami suka dia pekat2. Ada setengah suka cair, maka bolehlah tambah air sikit..
4.   Agak2 dh mula menggelegak, bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama hirisan daun limau purut atau daun pegaga.

    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS

    PIALA MALAYSIA 2011 | Terengganu VS N.Sembilan..Mana PIlihan Juara ?

         PIALA MALAYSIA 2011     
    Terengganu VS N.Sembilan
    Mana PIlihan Juara ?

    Pejam celik pejam celik, akhirnya malam ini, 29 Oktober 2011, Sabtu, kejohanan Piala Malaysia 2011 dah  sampai ke penghujung, yang mana setiap penyokong pasukan masing-masing sedang hitung hari menunggu tibanya perlawanan akhir Piala Malaysia 2011 yang akhirnya bakal menemukan antara Terengganu VS Negeri Sembilan. Agak-agaknya keputusan Piala Malaysia 2011 kali ini, berpihak kepada pasukan yang mana satu?
    Kalau di Malaysia, Piala Malaysia adalah satu kejohanan bola sepak yang sangat berprestij di negara Malaysia dan juga antara kejohanan yang tertua di rantau Asia dan perlawanan akhir Piala Malaysia 2011 ini akan menutup tirai musim tahunan bola sepak negara.

    Rekod Pertemuan


    Terengganu menundukkan Selangor 2-1 dengan kelebihan agregat 4-1 sementara  Negeri Sembilan mengalahkan T-Team 2-1 dengan kelebihan agregat 6-3. Kalau ikut ramalan ramai sebelum ini, seperti dijangka Negeri Sembilan VS Terengganu yang bakal berentap dalam perlawanan akhir Piala Malaysia kali ini. Kami boleh katakan satu perlawanan final yang menarik dan keputusan Piala Malaysia 2011 yang sukar untuk dijangka….

    Terengganu pun main cantik. Counter attack yang agak bijak dari bahagian midfield sehingga ke bahagian serangan. Kombinasi di antara ke atas.
    Rentak konsisten Manaf Mamat dan corak permainan Joseph Kalang Tie serta sumbangan Ashaari Samsudin (silap-silap beliau boleh dapat pemain paling berharga 2011) dirasakan akan membantu Terengganu dalam final kali ini.
    Manakala tandukan berbisa ayam tambatan Negeri Sembilan, kelibat Syukor Adan, larian S. Kunalan dan juga si kembar Aidil Zafuan & Zaquan Adha bakal bagi ancaman kepada Terengganu. Seorang lagi pemain yang boleh diberikan perhatian, Shahurain Abu Samah. Silap-silap K. Rajagopal boleh panggil untuk skuad kebangsaan selepas ini. Mungkin?

    P/S : Chef Erra pilih N.Sembilan menang...2-1.Apa pandangan anda tentang ramalan keputusan Piala Malaysia 2011 kali ini? Sila taip di ruangan komen..yea! Siapa yang akan jadi juara?
    Negeri Sembilan @ Terangganu?
    Pilihan Juara Piala Malaysia 2011 Anda?

    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS

    Hot Recipes 25: Apam Polkadot Bolasepak Final Piala Malaysia

    Apam Polkadot
    Bolasepak Final Piala Malaysia

    Bahan-bahan
    • 3 biji telur - dari peti sejuk
    • 275 gm tepung gandum
    • 220 gm gula halus - boleh kurangkan
    • 150gm susu segar
    • 3 sudu teh baking powder
    • 1 sudu kecil ovallete
    • Filling blueberry atau jem apa2 perasa secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
    • Pewarna ( hitam & putih mewakili bolasepak )

    Cara-cara
    1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
    2. Bahagikan adunan kepada dua bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
    3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
    4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
    5. Picitkan blueberry filling secukupnya.
    6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan tadi.
    7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.

    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS

    Hot Recipes 24: KEK MENTEGA MARBLE WARNA-WARNI JOM HEBOH...




    KEK MENTEGA MARBLE

    WARNA-WARNI JOM HEBOH






    Bahan-bahan:
    • 200 gm mentega...lembutkan pada suhu bilik
    • 200 gm gula
    • 5 biji telur
    • 250 gm tepung gandum
    • 1/2 sd teh soda bikarbonat
    • 1 sd teh baking powder
    • 1/4 sd teh garam
    • 1 sd besar air lemon
    • 1 sd teh ovalette
    • sedikit essen vanilla dlm 1/2 tutup botol dia


    Cara-cara:
    • Ayak tepung gandum bersama serbuk penaik..ketepikan dulu/ayak terus ke dalam adunan telur dan mentega nanti
    • Pukul mentega bersama gula hingga kembang.Masukkan telur dan essen vanilla...pukul lagi sehingga kembang
    • Masukkan tepung yang diayak bersama sebuk penaik tadi bersama garam dan 1 sd teh ovalette
    • Pukul lagi hingga sebati
    • Sebelum itu panaskan oven anda selama 10-15 minit
    • Alas loyang pembakar dengan cooking sheet/sapu dengan sedikit minyak/marjerin pada dasar dalam loyang.
    • Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan warnakan mengikut citarasa anda
    • Tuangkan 1 bahagian adunan ke dalam loyang, kemudian tuangkan 1 lagi adunan berlainan warna ke atasnya lakukannya berselang seli warna sehingga habis
    • Sedia dibakar pada suhu 170 C lebih kurang selama 35-40 minit

    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS

    Hot Recipes 23: Sotong Sumbat Bersiram Sos Versi Jom Heboh

    SOTONG SUMBAT BERSIRAM SOS
     VERSI JOM HEBOH
    BAHAN A (UNTUK SOTONG INTI)


    • 1kg sotong
    • 200gm beras pulut (kukus)
    • 1 helai daun kunyit



    BAHAN B (UNTUK SOS VERSI JOM HEBOH)

    • 400gm santan
    • 300gm sos cili
    • 200gm sos thai
    • 1 labu bawang besar
    • 4 ulas bawang putih
    • 3cm halia
    • 3cm kunyit
    • 4 biji buah keras
    • 2 batang serai
    • Sedikit garam dan gula



    CARA MEMBUAT



    1. Sotong dibersihkan dan sumbat pulut yang telah dikukus.
    2. Kisar bahan B dengan santan dan tuangkan dalam kuali.
    3. Kacau sehingga sosnya pekat,masukkan sotong yang disumbat
    4. dan diikuti dengan daun kunyit, 
    5. kacau hingga masak.
    6. Hidangkan di atas pinggan.

          


    Selamat Mencuba





    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS

    JOM HEBOH KELANTAN 2011 | 28 OKTOBER 2011

    JOM HEBOH KELANTAN 2011 | 28 OKTOBER 2011 | Kerajaan PAS Kelantan telah meluluskan permohonan Media Prima Berhad mengadakan Jom Heboh 2011 di pekarangan Stadium Sultan Muhammad IV di Kelantan (negeri tempat tinggal Chef Erra), selama dua hari bermula 
    28 Oktober ( iaitu hari ini ; Jumaat & Sabtu ). 
    Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan negeri, Datuk Takiyuddin Hassan, berkata kelulusan itu diberikan selepas kerajaan negeri berpuas hati dengan penganjuran Jom Heboh di Kelantan pada 2009 yang memenuhi syarat ditetapkan

    Jom ramai-ramai kita hebohkan Jom Heboh. Mudah-mudahan program ni berjalan lancar...Insya-Allah.
    Jumpa anda di sanaaaaaaa...



    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS

    Pakaian Tradisional India : Sari

    PAKAIAN TRADISIONAL INDIA SARI




    Di kalangan kaum India, seorang gadis mula-mula memakaI sari apabila dia meninggalkan alam kanak-kanak dan memasuki alam remaja pada usia sekitar 12 tahun. Pemakaian sari pada kali pertama ini melambangkan pengiktirafan masyarakat terhadap gadis berkenaan sebagai sudah “dewasa”. kain sari itu sendiri yang panjangnya sekitar enam meter, dan blaus pendek (sering disebut coli sahaja).



    Tidak kurang penting juga adalah barang perhiasan diri seperti rantai, gelang tangan, gelang kaki dan sebagainya. Wanita India memakai perhiasan diri pada setiap anggota badan yang terdedah pada pandangan umum.
    Sama ada disedari atau tidak, sari berfungsi sebagai media komunikasi tanpa lisan. Mesej tertentu berupaya disampaikan oleh pemakai sari berdasarkan warna dan corak kain, cara pemakaian, jenis kain dan tempat sari dipakai. Warna blaus, fesyen blaus dan corak blaus juga mempunyai pengertian tersirat. Secara konvensional, sari putih melambangkan pemakainya adalah seorang balu. Tidak dapat dipastikan mengapa, tetapi imej itu sudah sebati dengan golongan balu. Si pemakainya secara automatis dianggap golongan yang sudah merasai segala nikmat dan derita hidup, dan kini menunggu masa untuk kembali menemui Tuhan.


    Di kalangan masyarakat India yang beragama Kristian pula, wanita yang kematian suami memakai sari hitam semasa majlis pengebumian.


    Secara tradisional, setiap keturunan dan golongan sosial dalam masyarakat India mempunyai cara pemakaian sari yang tersendiri. Golongan Brahmin misalnya mengikat sari dengan cara yang khusus. Golongan bawahan yang bekerja di sawah, ladang atau memcuci pakaian (dobi) memakai sari hingga ke paras lutut; sesuai dengan jenis pekerjaan yang dilakukan. Jadi cara pemakaian sari turut menunjukkan status sosial dalam masyarakat mengikut jenis pekerjaan.

    Para pereka mencipta fesyen dan pemakaian sari secara moden. Dengan ini, cara memakai sari juga turut mengalami perubahan mengikut peredaran zaman. Cara pemakaian sari dikatakan boleh menggambarkan peribadi seseorang. Sari yang dipakai ketat sehingga menampakkan susuk tubuh menunjukkan bahawa si pemakai berani dan berbangga dengan bentuk tuduhnya; lalu mahu ditayangkannya kepada umum. Sekiranya selendang digunakan untuk menutup kepala serta bahagian pinggang tidak banyak terdedah, si pemakai mungkin malu dengan bentuk tubuhnya atau semata-mata tidak mahu “mempertontonkan” tubuhnya kepada umum.

    Sari daripada benang sutera dipakai oleh wanita yang lebih berada berbanding sari kain nilon atau kain kapas. Kanchipuram dan Banares (negara India) adalah antara jenis sari kain sutera yang bermutu tinggi serta mahal harganya; bergantung kepada kualiti dan seni tenunan. Yang nyata, selain fungsi asas sebagai pakaian yang melindungi badan, sari juga berupaya menyalurkan pelbagai mesej dan maklumat kepada orang ramai yang memperhatikan si pemakai. Selain sari terdapat juga pakaian tradisional lain bagi kaum wanita iaitu salwar kameez.Walaupun pakaian ini sebenarnya berasal daripada orang Punjabi namun kaum India juga biasa memakai pakaian ini.


                                 

    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS

    Hot Recipes 22: Maruku Bijan Cahaya Deepavali...

    ♥Maruku Bijan Cahaya 

    Deepavali


    Bahan-bahan ( 500 - 600 grms )
    • 300 g tepung beras (cap gajah)=(3 cwn rata)
    • 300 g tepung pulut = (3 cwn rata)
    • 185 g mentega = (3/4 buku + 1 sb rata)
    • 25 g jintan putih/halus = (4 sb rata )
    • 100 g bijan = (10 sb rata)
    • 1 sk serbuk lada putih
    • 1-2 sk serbuk cili
    • 750 ml air dicampur 1/2 sk garam
    • minyak masak secukupnya untuk goreng terendam
    • acuan maruku yang berbunga bintang

    Cara-cara

    • Di dalam sebuah bekas yang besar,gaul rata tepung2,mentega,jintan,bijan,serbuk lada dan serbuk cili hingga menjadi abuk roti. 

     




    • Buatkan lubang di tengah2 dan tuangkan campuran air garam sedikit2 sambil diuli hingga menjadi adunan doh yang lembut dan tak melekit,supaya mudah ditekan apabila menggoreng.(air garam dlm adunan tak pernah habis klau Chef buat maruku ni,gunakan setakat doh lembut...dah ok)

     


    • Panaskan minyak di dalam kuali.Bubuh secukup adunan di dalam acuan dan tekan adunan mengikut lingkaran bulat terus ke dalam kuali.Biarkan seketika dan balikkan dan goreng hingga perang. 




    • Atau dgn cara yg lagi satu...tekan adunan lingkaran bulat di atas piring dahulu.








    • Balikkan di atas tapak tangan dan perlahan2 masukkan ke dalam kuali dan goreng hingga masak keperangan. 

    • Angkat maruku dan toskan di atas kertas serap minyak dan sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.

     

    • contoh acuan









    • atau boleh jugak guna acuan atau penerap kuih seperti ini...









    • kalau menggunakan piping bag pastikan guna nozle bintang jugak...

    • boleh juga dipicit terus kedalam minyak panas...tapi mesti berhati-hati..








    • Digg
    • Del.icio.us
    • StumbleUpon
    • Reddit
    • RSS